Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή φαλάκρα είναι ίσως η συχνότερη μορφή αλωπεκίας στους άνδρες αλλά είναι συχνή και στις γυναίκες. Οφείλεται στη συνδυασμένη δράση της γενετικής προδιάθεσης και της δράσης των ανδρογόνων στους θύλακες του τριχωτού της κεφαλής.
Κλινική εικόνα ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας
Οι τρίχες με τον καιρό γίνονται κοντύτερες και λεπτότερες, στη συνέχεια χνοώδεις και τελικά ατροφούν. Στους άνδρες απαντάται στην κορυφή και στην μετωποβρεγματική περιοχή ενώ στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο διάχυτη σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία αρρενοποίησης π.χ. δασυτριχισμός. Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα, το τριχοριζόγραμμα και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως Fe, φερριτίνης, T4, T3, TSH, γενική αίματος, ορμονικό προφίλ κ.τ.λ. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται βιοψία δέρματος.
Θεραπεία ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας
Θεραπεία επιλογής αποτελεί η χορήγηση μινοξιδίλης 5% μόνη ή σε μίγμα σε συνδυασμό με ρετινοϊκό οξύ, τονωτικές λοσιόν και συμπληρώματα διατροφής ή κυστίνης ή οποία είναι συνεχιζόμενη αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις δίδονται από το στόμα αντιανδρογόνα ή φιναστερίδη. Η φιναστερίδη εμποδίζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε δευδροτεστοστερόνη και τα αποτελέσματα φαίνονται από τον 3ο μήνα. Σε διακοπή του φαρμάκου εμφανίζεται υποτροπή.
Νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες είναι η μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με βιταμίνες ή και μινοξιδίλη καθώς και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP με το αίμα του ιστού του ασθενούς πλούσιο σε αιμοπετάλια και βλαστοκύτταρα.