Τριχόπτωση

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αραίωση των μαλλιών ή διακριτά φαλακρά σημεία. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η τριχοτιλλομανία, η δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής και η γυροειδής αλωπεκία.

 

Τριχόπτωση

Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία ορίζεται ως η απώλεια μαλλιών λόγω του επαναλαμβανόμενου τραβήγματος από τον ίδιο τον ασθενή. Απαντάται συχνά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε προεφήβους έως και σε νεαρούς ενήλικες. Φαίνεται να αποτελεί συνήθεια παρόμοια με το δάγκωμα των νυχιών ή το γλείψιμο του αντίχειρα. Τα παιδιά, συνήθως έως 5 ετών, συχνά τραβάνε τα μαλλιά τους ασυνείδητα και σχεδόν πάντα από το τριχωτό της κεφαλής στο οποίο παρατηρούνται κοντές αποκομμένες τρίχες ποικίλου μήκους, τυχαία κατανεμημένες στην προσβεβλημένη περιοχή. Γενικά η πυκνότητα του μαλλιού είναι φυσιολογική.

Θεραπεία τριχοτιλλομανίας

Θεραπεία επιλογής αποτελεί η θεραπεία της ανατροπής της συνήθειας με στρατηγικές αντιμετώπισης και εναλλακτικές συμπεριφορές ή ανταγωνιστικές αντιδράσεις όπως σφίξιμο της γροθιάς ή κάθισμα πάνω στα χέρια μέχρι να υποχωρήσει η ανάγκη του τραβήγματος. Κάποιες φορές χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, λίθιο, υδροξυζίνη, τοπικά κορτικοστεροειδή κ.τ.λ.

Δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής

Η δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής είναι μια μυκητιασική λοίμωξη συχνή σε παιδιά και εμφανίζεται με κενά, “μπαλώματα” στο κεφάλι συνήθως στρογγυλά ή οβάλ. Οι τρίχες κόβονται στην επιφάνεια του δέρματος και μοιάζουν με μαύρες κουκίδες στο τριχωτό της κεφαλής.

Θεραπεία δερματοφυτίας του τριχωτού της κεφαλής

Η μικροσκοπική εξέταση επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει συστηματική λήψη αντιμυκητιασικών σε συνδυασμό με τοπικούς παράγοντες π.χ. αντικυκητιασικό σαμπουάν θειούχου σεληνίου ή κετοκοναζόλης κ.τ.λ.

Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται ξαφνικά με στρογγυλά ή οβάλ μπαλώματα, λεία, ομαλά χωρίς ξηρότητα ή σπασμένες τρίχες. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια. Συχνά συνδυάζεται με αλλοιώσεις στα νύχια.

Θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας

Η νόσος είναι αυτοιώμενη με αναγέννηση των μαλλιών μέσα σ’ένα χρόνο. Η θεραπευτική προσέγγιση προσφέρει έλεγχο της νόσου και επιφέρει ταχύτερα αποτελέσματα. Στα παιδιά η θεραπεία που συνιστάται αφορά αλοιφές ή λοσιόν κορτικοστεροειδών στις πάσχουσες περιοχές. Οι έφηβοι, λόγω ψυχολογίας, μπορούν να ανεχθούν και ενέσεις στεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής για γρηγορότερη επανέκφυση. Η μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την τοπική θεραπεία, ενώ και η μεσοθεραπεία βοηθά στην ανάπτυξη της τριχοφυίας.